KÉSZ - Civil evangelizációs egyesület
iroda@keesz.hu | +36 1 328 0164
Látnivalók keresése
Mátészalkai csoport

Csoportunk célja a keresztény értékek és kultúra közvetítése, a történelmi keresztény egyházak közötti ökumené erősítése városunkban.

pályázati projekt: Őrizzük meg keresztény értékeinket!
TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01403
Kedvezményezett: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Mátészalka Csoport
Támogatás összege: 3 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %

A projekt rövid bemutatása: 

Projektünk célja a helyi identitás megerősítése, a keresztény értékek közvetítése és a keresztény kultúra továbberősítése városunkban, a különböző felekezetek közötti kapcsolat kiszélesítése, közösségek építése igényes szellemi és lelki programok szervezésével.

Mátészalka hagyományosan keresztény város, ahol a különböző történelmi egyházak képviseltetik magukat. Az idő előrehaladtával ezen vallási csoportokhoz tartozás köteléke meglazult, ugyanakkor a helyi embereknek továbbra is igényük van lelki és szellemi programokra, melyet nem a templomok falai között élhetnek meg, de a keresztény értékek mentén mozognak. Ezt bizonyítja, hogy eddigi programjaink telt házasak voltak, a közönség soraiban minden korosztály képviseltette magát. Ezeken többek között Böjte Csaba beszélt a szeretet hatalmáról, Kocsis Fülöp osztotta meg velünk a szíriai karitatív útjának élményeit, Eperjes Károly tett tanúságtételt, Csókay András világhírű professzor beszélt arról, hogy „az orvos kezel, Isten gyógyít”.    

Az egyházak egyre fontosabb szerepet játszanak az élet különböző területén: óvodákat, iskolákat, szociális intézményeket működtetnek, ezért együttműködésük elengedhetetlen. Ennek erősítésében fontos szerepe van a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének. Programjaink – amelyek interaktív elemekkel bővülnek  kipróbáltak, jól működnek, és nagy igény mutatkozik rájuk, összehozzák a különböző vallású embereket.

Összefoglaló a megvalósult projektről:

Mátészalka egy hagyományosan keresztény város, ahol a különböző történelmi egyházak képviseltetik magukat. Ám az idő előrehaladtával ezen vallási csoportokhoz tartozás köteléke

meglazult, ugyanakkor a helyi embereknek továbbra is igényük van lelki és szellemi programokra, melyet nem templomok falai között élhetnek meg, de a keresztény értékek mentén mozognak.

Az elmúlt évtizedekben a különböző vallások közötti együttműködés is meggyengült városunkban. Ugyanakkor az egyházak egyre fontosabb szerepet kapnak az élet különböző területén úgy mint iskolák, óvodák, szociális intézmények működtetése. Ezért együttműködésük elengedhetetlen. Ezen együttműködés fontos összetartó eleme a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének mátészalkai csoportja.

Programjaink lehetőséget biztosítanak a különböző felekezetű emberek együttműködésére. Szervezetünk 2017. február 1. óta működik Mátészalkán, ahol igényes szellemi, lelki és kulturális programokkal gazdagítja a város közösségi életét.

A mátészalkai KÉSZ-csoport kiemelt célja a közösségfejlesztés szempontjából kiemelt célcsoportok igényeire alapozott közösségi programok megvalósítása – ezen belül keresztény értékeket valló közösségeknek szóló rendezvények szervezése.

Jelen projektünk keretében megvalósított eseménysorozatok a keresztény eszmék mentén mozognak, erősítik a keresztény kultúrát, kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és a hátrányos helyzetűek segítését.

Az „Őrizzük meg keresztény értékeinket!” című projekt keretében megvalósítandó rendezvényeink időpontjai, sorrendje és eseményei a járványhelyzet (és az időközben megnövekedett bekerülési árak) miatt többször módosultak. A projekt keretében a fenti értékekre tekintettel az alábbi eseményeket valósítottuk meg:

KÖZÖS IMÁDSÁG – A magánytól az összetartozásig

Böjte Csaba atyával és a Szent Ferenc Alapítvánnyal helyi szervezetünk évek óta jó kapcsolatot ápol, rendszeresen támogatjuk az alapítvány működését, ezzel együtt a nehéz sorsú gyerekek életét. Ezen program keretében Csaba testvérrel egyeztetve Mátészalkán közös imádságot szerveztünk. Böjte Csaba azonban végül nem tudott személyesen eljönni Mátészalkára, ezért a helyi KÉSZ-csoport tagjai látogattak el hozzá, ahol a program kiegészült további hitéleti és kulturális eseménnyel is, melyről részletesen beszámoltunk az otthon maradottaknak 2021. december 12-én Mátészalkán megrendezett programon.

RAJZPÁLYÁZAT − Bibliai történetek (díjátadó)

A mátészalkai Keresztény Értelmiségiek Szövetsége rajzpályázatot hirdetett három korcsoportban Bibliai történetek címmel, melynek célja volt, hogy a pályázók az adventi készülődés élményét és örömét a kreatív munka során is átélhessék. A pályázatot a helyi újságban és az iskolákban, óvodákban plakátokon népszerűsítettünk. 296 csodálatos rajz érkezett a mátészalkai óvodákból és általános iskolákból. A díjak átadására 2021. december 12-én, ünnepség keretében került sor a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház épületében.

Díjak és díjazottak:

5−6 éves korcsoportban:

  • I. Lakatos Lara, Széchenyi Óvoda (30.000 Ft játékutalvány)
  • II. Szondi Zoé, Négy Évszak Óvoda (20.000 Ft játékutalvány)
  • III. Szabó Tímea, Napsugár Óvoda (10.000 Ft játékutalvány)

7−10 éves korcsoportban:

  • I. Takács Bíborka, Kálvin János Általános Iskola (30.000 Ft könyvutalvány)
  • II. Kanyó Zsófia, Képes Géza Általános Iskola (20.000 Ft könyvutalvány)
  • III. Jantek Vivien, Móricz Zsigmond Általános Iskola (10.000 Ft könyvutalvány)

11−14 éves korcsoportban:

  • I. Orosz Richárd, Móricz Zsigmond Általános Iskola (30.000 Ft sportszerutalvány)
  • II. Nagy Dóra, Széchenyi Iskola (20.000 Ft sportszerutalvány)
  • III. Licz Dominik, Képes Géza Általános Iskola (10.000 Ft sportszerutalvány)

Az elkészült pályaműveket a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és színház előterében állítottuk ki.

ADOMÁNYGYŰJTÉS − Együtt menni fog

Együtt menni fog” címmel jótékonysági akciót hirdetttünk rászorultak javára, melynek keretén belül tartós élelmiszeradományt gyűjtöttünk karácsony előtt hátrányos helyzetűek megsegítésére.

Az összegyűlt tartós élelmiszer és egyéb adományokból a helyi rászorulókon kívül segíteni tudtunk határon túli magyar gyerekeket is, hiszen helyi szervezetünk hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a Dévai Szent Ferenc Alapítványa által működtetett Szentháromság Gyermekotthonnal. A Gálospetriben található gyermekotthon működéséhez és az ott élő gyerekek életminőségének javításához is hozzá tudtunk járulni.

Az adománygyűjtés megnyitására december 1-jén, a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségű Általános Iskolában került sor. Jó érzés volt látni, hogy mennyi jószándékú ember él Mátészalkán.

IRODALMI EST

Losonczi Léna mátészalkai keresztény költő nagy népszerűségnek örvend térségünkben, szívesen tart rendhagyó irodalmi órákat, felolvasó esteket, előadásokat. A helyi KÉSZ-csoport felhívására 2022. február 22-én az Alkonyattájt című, újonnan megjelenő kötetének verseiből válogatott, melyek az elmúlás gondolatát a keresztény értékrend tükrében világítják meg, továbbá előadást tartott a hazánkban megtalálható keresztény felekezetekről és azok rítusairól.

JÓTÉKONYSÁGI BÁL

A mátészalkai Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jótékonysági adományozó estet rendezett 2022. február 26-án. Eredetileg a helyi hátrányos helyzetűek megsegítésére irányult a bál szervezése, de az időközben kitört háború és a nagyszámú menekült miatt a teljes bevételt a hazájukat elhagyni kényszerült kárpátaljai honfitársaink megsegítésére ajánlottuk fel. Az összegyűjtött 1.000.000 Ft-ot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül juttattuk el a menekülteknek.

KELEMEN LAJOS ELŐADÁSA – EGO ÉS HIT

Kelemen Lajos az Okoskocka „atyja” 7. és 8. osztályos tanulóknak tartott előadást Ego és Hit címmel 2022. május 12-én. Élvezetes szófordulataival rávilágított a fiatalok napi problémáira, megoldást mutatva arra, hogy a kamaszkor nehézségeit, szorongásait hogyan küzdjék le, hogyan tudjanak a hit erejével felvértezve megerősödni és magabiztosabbnak lenni. Az előadás a város keresztény gyökereiről szóló kvízjátékkal zárult.

A járványhelyzet és az időközben kitört háború előzetes terveinket átalakította a rendezvények és azok bekerülési költségei tekintetében, de így is sikerült városunk és a rászorulók számára értékes és színes programokat szervezni tovább erősítve a helyi keresztény kultúrát és értékeket, kiemelten kezelve az esélyegyenlőséget és a hátrányos helyzetűek megsegítését.

alakulás ideje: 2017
csoport elnöke: dr. Juhászné dr. Kicsák Marianna
elérhetőség: 
mariannakics[kukac]gmail.com
Szervezett programok
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.