Keresztények a keresztényekért

Jótékonysági hangversenyt szervezett a KÉSZ nyíregyházi csoportja az üldözött keresztények megsegítésére november 10-én a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében Nyíregyházán.

 

Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, felesége Hegedűs Katalin és Szabó Dénes, a Cantemus Gyermekkar Kossuth-díjas karnagya nagylelkűen vállalkoztak arra, hogy csodálatos zeneművek megszólaltatásával ajándékozzák meg a nagylelkű adakozókat.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Azbej Tristan államtitkár, az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője, aki a fővédnöki szerepet töltötte be, valamint Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke, aki a védnöki tisztet vállalta.

Az államtitkár beszédében magával ragadó lelkesültséggel körvonalazta azt a tevékenységet, amely reményt ad keresztény testvéreinknek a Közel-Kelet és Afrika szélsőséges iszlamista erők támadásaitól szenvedő térségeiben, érzékeltetve a támogatottak háláját az elsőként segítséget nyújtó Magyarország, a magyar nép iránt. Kiemelte a gazdag, más csoportok jogait hangosan védelmező Nyugat közönyét, fájdalmas hallgatását a keresztények üldöztetettsége láttán.

− Meg kell osztanunk a világgal azt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás. Több mint 300 millió embert ér nap mint nap megaláztatás, diszkrimináció, terrortámadás, sőt bizonyos országokban népirtás, azért, mert krisztushívők. […] Mi legyünk a meg nem hallgatott testvéreinknek a kiáltó szava a világban! Legyen ez a mai estének az üzenete! – hangsúlyozta Azbej Tristan.

Az államtitkártól megtudhattuk, hogy a koncert bevételét (ahogyan a perselybontás után láthattuk 591 380 forintot) az államtitkárság a Boko Haram által megtámadott nigériai Szent Rafael Iskola keresztény diákjai megsegítésére fogja fordítani.

Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke köszöntőjében kiemelte annak szükségességét, hogy a kereszténység ökumenikus összefogásban, okos módon segítse testvéreit. Ez utóbbi fontosságát az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd egyik mozzanatának újszerű értelmezésével példázta: a történet központi szereplője nem a saját távoli otthonába viszi sérült felebarátját, hanem a közeli fogadóban szakszerű segítséget rendel számára. A továbbiakban felidézte a KÉSZ sikeres adománygyűjtő akcióját, melyet a Regőczi István Alapítvány javára szervezett, és kifejezte elégedettségét helyi csoportunk korábbi és mostani, az üldözöttek megsegítésére irányuló aktivitásával kapcsolatban. Mindezek háttereként az imádság fontosságára is felhívta a figyelmet.

A koncert a gyermekkar csengő hangjain megszólaló, életvidámságot sugárzó kórusművekkel kezdődött Hegedűs Katalin zongoraművész kíséretével. Ezután hangzott fel Hegedűs Endre lenyűgöző zongorajátéka. A hangverseny fénypontja Chopin g-moll balladájának és Liszt Ferenc Les préludes négykezes zongoraátiratának előadása volt.

A hangversenyen részt vett Szocska Ábel püspök, Vinnai Győző országgyűlési képviselő, Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke és Ulrich Attila alpolgármester, valamint városunk egyházközösségeinek vezetői.

A KÉSZ helyi csoportjának elnöksége és a szervezésben oroszlánrészt vállalt tagtársunk Csernyus Enikő hálás szívvel köszöni meg a fenti résztvevők, ifjúsági tagozatunk középiskolás tagjai és minden segítő, valamint az adakozók áldozatvállalását.

Legfőképpen Istennek legyen hála!

                                                                                                          Megyesi Mária
a nyíregyházi KÉSZ-csoport elnöke

A Nyíregyházi Televízió összefoglalója a jótékonysági hangversenyről:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks