Békési könyvhegyek az erdélyi csúcsok közé

Több ezer jó minőségű könyvet adtak össze a békésiek a közelmúltban leégett kommandói iskola könyvtárának pótlása érdekében.

 

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a leégett kommandói iskola könyvtára számára könyvgyűjtést szervezett a békési KÉSZ-csoport. Az oktatási intézmény idén januárban gyulladt ki, és gyakorlatilag a bibliotékát magába foglaló teljes szárny megsemmisült.

A Kovásznától mintegy húsz kilométerre található Kommandó iskolájában nyolc évfolyamon közel száz gyermek tanul. Az 1070 méteres magasságban fekvő település ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson.

A történelmi Magyarország egyik legkeletibb fekvésű hegyi települése a nevét onnan kapta, hogy egykor határőr alakulat (kommandó) állomáshelye volt. Már ebből is érezhető, hogy az iskola milyen fontos szerepet tölt be a községben, és milyen komoly veszteséget jelentett a tűzkár. Úgy tűnik, hogy az újjáépítés, valamint a felújítás hamarosan megvalósulhat helyi támogatásokból. A rekonstrukcióhoz – a hírek szerint – legalább 3,5 millió lejre lesz szükség. 

Az iskola körülbelül nyolcezer kötetes könyvtárral rendelkezett – nyilatkozta a Békés Megyei Hírlapnak a kezdeményezés hátteréről Pálmai Tamás, a békési KÉSZ képviselője. – Úgy gondoltuk, hogy a községben élő fiatalok számára fontos, hogy újra magyar nyelvű könyvekkel népesüljön be a könyvtárnak kialakított épületrész. Ezért is hívtuk életre a gyűjtést, amihez néhány hét alatt a várakozáson felül sokan csatlakoztak. A köteteket eredetileg a békési Játékkuckóban lehetett leadni, de sokan – elsősorban idősek – nehezen tudták volna adományaikat bevinni az üzletbe. Ezért múlt héten Karsai Csabával  és Sándor-Kerestély Ferenccel hármasban végigjártuk a segíteni akarókat. Volt, aki 30 kiadványt ajánlott fel, más nyolc nagy dobozba gyűjtötte az adományát. Megint más az egykor roppant népszerű teljes Delfin-sorozattal járult hozzá az akció sikeréhez.

A tömblakásoktól a tanyákig rengeteg helyről sorakoztak fel a nemes cél mellé. Az összegyűjtött könyvek száma megközelíti a háromezret. A KÉSZ-esek hamarosan nekigyürkőznek, tematizálják és ábécé sorrendben csoportosítják a köteteket, amelyek között mesék, művészeti albumok, magyar és világirodalmi alkotások egyaránt szerepelnek. A szállítást az újjáépítés utánra tervezik, hogy a könyvek a legmegfelelőbb helyre kerüljenek.

forrás: Papp Gábor/Békés Megyei Hírlap (2017. 03. 28.)
fotó
: Lehoczky Péter/Békés Megyei Hírlap

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks