Küldöttgyűlés a vizek városában

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége őszi küldöttgyűlését november 10–12-én tartotta Tatán.

 

A küldöttgyűlés minden évben fontos esemény a KÉSZ helyi csoportjai és határon túli társszervezetei számára, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy vezetői találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. A háromnapos rendezvény megnyitóján Beró Henrietta tatai alpolgármester, Kancz Csaba kormánymegbízott és Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte az érkezőket. Hidán Csaba történész tartott látványos, harci bemutatóval színesített előadást Szent László királyról és koráról.

Szombaton, a hivatalos tanácskozás megkezdése előtt Havassy Bálint László plébános mutatott be szentmisét a Szent Kereszt-templomban. Ezt követően a résztvevők a Menner Bernát Zeneiskola dísztermébe vonultak át, ahol a házigazda, Somossy Csaba intézményvezető, majd Bencsik János országgyűlési képviselő is köszöntötte őket.

Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke beszámolójában elmondta, hogy mozgalmas, feladatokkal és kihívásokkal teli egy év áll mögötte. Több jelentős programot sikerült megvalósítani: ilyen az együttműködés aláírása a kolozsvári Keresztény Értelmiségi Körrel, a hazáért szervezett zarándoklat Máriagyüdre, valamint az országos tagságot megmozgató kongresszus a Parlamentben, mely a keresztény hit védelmére és építésére irányult. Elkészült az előadásokat szerkesztett formában tartalmazó, Védők és építők című kiadvány, amit a küldöttek vehettek először kézbe.

– Örömmel csatlakoztunk társszervezőként a Keresztény Sziget, a „Nem valami szabadon választható feladat” c. konferencia és a „Kárpátok Diplomáciája” elnevezésű Keresztény Külügyi Akadémia megrendezéséhez. Közel tíz helyszínen került bemutatásra – határon innen és azon túl – a KÉSZ gondozásában megjelent Kárpát-medencei népénekgyűjtemény. Új KÉSZ-csoport alakult Budapesten, a XII. kerületben, Makón és Törökbálinton – tájékoztatta a tagságot az elnök.

Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese köszönetet mondott a Felügyelőbizottság leköszönő tagjainak: Tercsi Mátyásnak és Hervai Istvánnak hosszú éveken át végzett munkájukért. A megválasztott új bizottsági tagok – Fejéregyházi Sándor, Farkas Sándor és Juhos Józsefné – megköszönték a tagság bizalmát, és átvették a feladatkörrel járó felelősség terhét is.

Műhelymunka keretében folytatódott a résztvevők számára a megbeszélés, ahol az egyesület rövid és hosszú távú terveiről gondolkodtak.

A küldöttgyűlés kiemelkedő eseménye volt a KÉSZ által alapított díjak átadása. A Szent Adalbert-díjat Velkey György orvos, a keresztény szellemű gyógyítás magyarországi és határon túli elterjesztése érdekében végzett munkájának elismeréseként, a Csanád Béla-díjat Osztie Zoltán plébános, a KÉSZ életének elmúlt 20 évét meghatározó áldozatos munkájáért kapta. A kitüntetéseket a volt Piarista rendház refektóriumában vették át ünnepség keretében.

A záró napon Illés Dániel igazgató mutatta be a Tatai Református Gimnázium épületét és az iskolában újonnan elkészült Kálmán Attila-emlékszobát, mely a számos szakmai elismerésben részesült pedagógus, iskolaigazgató és politikus számára állít emléket.

A programok megkoronázásaként az Esterházy Énekegyüttes zenekari kísérettel Menner Bernátnak a Szent Kereszt-templom számára írt miséjét adta elő a templom Szent Márton-napi búcsúján. 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks