Vegyétek és énekeljetek!

Bemutatásra került a Kárpát-medencei népénekgyűjtemény Beregszászban március 28-án a Pásztor Ferenc Közösségi Ház nagytermében.

 

A Kárpát-medencei népénekgyűjtemény a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) jóvoltából látott napvilágot, és került el Kárpátaljára. A rendezvény elején Molnár János beregszászi esperes-plébános köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke vette át a szót, aki röviden  beszélt a Szövetség megalakulásának történetéről és működésének céljáról.

Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese elmondta, hogy az egyházi énekeket Kárpátalján, Felvidéken, Magyarországon, Erdélyben és Délvidéken gyűjtötték. Minden régióból ötven éneket választottak ki, így a könyvbe kétszázötven, kottával ellátott dalszöveg került.
– A gyűjtemény szerkesztői olyan műveket igyekeztek egy csokorba szedni, melyek egy-egy magyarlakta vidékre leginkább jellemzőek. A könyv kiadását azért tartottuk fontosnak, hogy a mai ember is megtanulhassa a régiek imáit, énekelje, és ezáltal közkinccsé tegye azokat – hangsúlyozta Keresztes Dénes.

A KÉSZ elnökhelyettese az énekgyűjtés történetének felvázolása után elmondta, hogy Beregszász az első állomása a népénekgyűjtemény bemutatásának, hiszen más határon túli vidékre is elviszik a könyvet. Külön megköszönte Krajnik Irénnek és az általa vezetett kórusnak, hogy itt, a rendezvényen a kötetben található szerzemények közül többet is előadtak.

Jakab Eleonóra, a beregszászi KÉSZ elnöke a helyi szervezet megalakulásáról, működéséről, valamint további terveikről szólt néhány szót.

A rendezvény második felében Popovics Béla történész, zenetanár tartott előadást Szemelvények az egyházi zene kialakulásáról címmel, amely nagy hatást gyakorolt a jelenlévőkre, hiszen előadásában nemcsak a zenetörténettel kapcsolatos eseményekkel keltette fel a hallgatóság figyelmét, hanem hitelesen tanúságot tett hitéről is. – A szakrális zene mindig élni fog, mert az ember nem tud Isten nélkül élni – emelte ki az előadó.

Makláry Ákos megköszönve az énekkarnak a szolgálatát, a népénekgyűjteményt e szavakkal kínálta az egybegyűlteknek: „Vegyétek és énekeljetek!”.

forrás: Bunda Fehér Rita/Kárpátalja.ma

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks