KÉSZ - Civil evangelizációs egyesület
iroda@keesz.hu | +36 1 328 0164
Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

A KÉSZ céljai a magyar nemzet egységének szolgálata. Ennek érdekében minden határon túli magyarlakta területtel igyekszik együttműködni. Ennek eredménye, hogy 2014 novemberében a Beregszászi Római Katolikus Egyházközséggel felvette a kapcsolatot. Az egyházközség tagjai nem sokkal később már a KÉSZ küldöttgyűlését látogatták meg, majd a magyar keresztény értelmiség ökumenéje szervezésben is aktív részt vállaltak.

A Beregszászi Római Katolikus Egyházközség az egyik legjelentősebb plébánia Kárpátalján. Országos jelentőségű műemlék templommal rendelkezik: a Vérke jobb partján terül el a gótikus Szent Kereszt Felmagasztalása templom és a plébánia. A mártírhalált halt plébános, Pásztor Ferenc boldoggá avatása folyamatban van.

***

Interjú Jakab Eleonórával, a beregszászi KÉSZ elnökével

– Mikor alakult meg a beregszászi szervezet és kinek a kezdeményezésére?

– A beregszászi római katolikus egyházközség tanácsa kezdeményezte 2015-ben. Addigra a közösség már 2-3 éve kapcsolatban volt a magyarországi szervezettel. 2015 júniusában felkértek, hogy vállaljam el a szervezést. Éppen olyan időszakban kérdezték, amikor igent tudtam rá válaszolni. Tíz fővel indultunk. 2015 októberében tartottuk meg alakuló ülésünket.

– Mi a fő célja a szervezetnek?

– Célja, hogy a még itt maradt értelmiségieket összefogjuk, keresztény értékeket képviseljünk és ezeket közvetítésük mások felé.

– Jelenleg hány tagja van a helyi szervezetnek?

– Harmincfős a csapatunk, ennyien igazolták belépési nyilatkozattal, hogy KÉSZ-tagok szeretnének lenni.

– Mi a feltétele a tagságnak?

– Nincsen feltétele. Makláry Ákos atyát, a magyarországi KÉSZ elnökét idézem: Azt tekintjük értelmiséginek, aki értelmes kérdésekre értelmes válaszokat ad, illetve értelmesnek látja a szervezet működését és tevőlegesen is hozzá kíván járulni. Elsősorban a beregszászi egyházközségnek és filiáinak tagjaiból áll csoportunk. Lelki vezetőnk Molnár János esperes-plénános.

– Milyen rendezvényeket szervez a KÉSZ?

– Rendezvényeink között vannak kulturális események, egyházi ünnepségek, kiállítások. Foglalkozunk az ifjúsággal, karitatív munkát is végzünk. Igyekszünk minden hónapban szervezni valamit. Az elmúlt két év alatt voltak olyan ünnepeink, megemlékezéseink, melyek ismétlődnek: a pünkösdi hangverseny, a magyarságunkkal kapcsolatos ünnepek, Házasság Hete, nagyszerdai keresztút, a Szeretethíd, mely református-katolikus együttmunkálkodás: együtt tisztítjuk meg és hozzuk rendbe a város egy-egy részét.
Idén egyik legsikeresebb rendezvényünk a Kárpát-medencei népénekgyűjtemény bemutatása volt. Egyes kárpátaljai katolikus énekeink kottáit Krajnik Irén kántorunk készítette el, aki szintén KÉSZ-tag, így kerülhetett be 50 énekünk a gyűjteménybe.

– Milyen terveik vannak az idei évre?

– 2017 második felére is több fontosabb rendezvényt tervezünk. Júniusban Szent László-év lévén egy zenei-irodalmi est keretében szeretnénk megemlékezni szent királyunkról. Júliusban Arany János-estet tartunk „200 Arany szó" címmel. Decemberre egy nagyszabású rendezvényt álmodtunk meg: idén emlékezünk meg Linner Bertalan, kiváló beregszászi keresztény sebész főorvos születésének 130. évfordulójáról. Ez alkalomból emlékkonferenciát szervezünk. Szeretnénk megmenteni azokat az értékeket (történeteket, tárgyi emlékeket), melyek személyéhez kapcsolódnak. Linner Bertalanról azt kell tudni, hogy a szovjet érában szentmisével kezdte minden napját, és a beregszászi római katolikus templomban is halt meg. Példás keresztény életet élt, amely érezhető volt a betegeihez, kollégáihoz való viszonyán. Konferenciánk mottójául az alábbi, Böjte Csaba testvértől származó idézetet választottuk: „A gondokon, nehézségeken, a sötétségen nem siránkoznunk kell és szidni a világot, hanem fényt kell gyújtanunk, olyan példaképeket kell keresnünk, akik személyes életükkel utat tudnak mutatni. Nézzünk fel példaképeinkre és kövessük őket alázattal!"
A konferencia sikeres lebonyolítása érdekében kérjük mindazokat, akik rendelkeznek bármilyen eredeti dokumentummal (fénykép, korabeli újságcikk, recept a kézírásával stb.) vagy ismernek munkásságával kapcsolatos történetet, jutassák el a következő címre: Jakab Eleonóra, 90202 Beregszász, Oroszlán (Szuvorov) u.16., vagy a következő e-mail címre: jakabnora(kukac)kmf.uz.ua

forrás: www.ujhajtas.net.ua/Bundáné Fehér Rita
 

Kapcsolódó írások:

Határtalanul
Kárpátalján is bemutatkozott a KÉSZ Hűséggel és tettreKÉSZen c. fotókiállítása Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívására június 5-én.
Tovább
Gyógyító találkozás
A beregszászi készesek Újfehértón ünnepelték államalapító Szent István király emlékünnepét. A helyi KÉSZ tagjaival közösen imádkoztak a békéért, és kérték a Szűzanya közbenjárását nemzetünkért.
Tovább
Jótékonysági irodalmi est Marcaliban
„Édes Hazám, fogadj szívedbe…” címmel tartott jótékonysági irodalmi estet Kurucz Ádám Konrád színész, Latinovits-díjas versmondó a marcali KÉSZ-csoport szervezésében a beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége megsegítésére július 11-én.
Tovább
A beregszászi KÉSZ megsegítésére gyűjtöttek Marcaliban
„Bizony mondom, hogy győz most a magyar…” címmel jótékonysági előadást tartott a KÉSZ marcali csoportja március 14-én. Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó Petőfi Sándor életművéből összeállított verses-prózai monodrámája az X-házban került bemutatásra.
Tovább
Találkozó a Kárpát-medencei magyarságért
Kárpát-medencei munkaértekezletet tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége határon túli magyar társszervezeteivel október 28-án Nyíregyházán.
Tovább
Kárpátaljai színészek vendégjátéka Zentán
Teltházas nézőtér előtt mutatták be Zentán Verebes Ernő Gerendák című darabját. Közönségtalálkozó színesítette a programot.
Tovább
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.