A halál kultusza helyett az élet ünnepe

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökségének üzenete mindenszentek és halotta napja alkalmából

 

A keresztény, különösen a katolikus hagyományban szorosan összefonódik egymással mindenszentek ünnepe és az azt követő halottak napja. Talán ebben az időszakban talál legszorosabban egymásra a földi létben „küzdő egyház”, a már a földi létből eltávozott és a tisztítótűzben „szenvedő egyház”, valamint a már üdvözültek mennybe jutott „diadalmas egyháza”. Az utóbbi években azonban ezekről a keresztény ünnepekről Európa-szerte lassanként elvonja a figyelmet a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő halloween-kultusz.

A keresztény tanítás szerint a földi halállal életünk nem zárul le. Az örök élet és annak tudata, hogy Isten mindannyiunkat hazavár, olyan valóság, mely örömmel tölt el bennünket. Ennek az időszaknak ugyanakkor fontos feladata a gyász, a fájdalmas veszteségek feldolgozása is, amely folyamatot megnehezíthetnek ezek az új szokások. A részben ősi kelta gyökerekkel rendelkező, de mostanra amerikai módra átformálódott halloween visszatért Európába és rendkívül erős kihívást jelent a vallási gyökereit egyre inkább elvesztő társadalmaknak. Az ijesztgetés, a horrorisztikus maszkokban történő vonulás mögött valójában egy spirituális harc áll. A farsang tréfás vidámságával vagy a hagyományos lucázás csínytevéseivel szemben a halloweeni szokások lényegében a halál okkult kultuszához kapcsolódnak, mely megterhelő lehet gyermekeink számára, könnyen szorongást eredményezhet, ahelyett, hogy a keresztény szimbolika gyászfeldolgozó hagyományait hozná közel hozzánk.

A halottak napja és mindenszentek ünnepe egész keresztény közösségünk számára az élet ünnepe, reménységünk megnyilvánulása. Hiszen mi, akik itt, a földi létben küzdünk, azokra emlékezhetünk, akik már eljutottak Krisztus színének látásáig, illetve azokért könyöröghetünk, akik még a tisztulás állapotában várják ezt a csodát. Ebben is Krisztus tanítása mutatott utat, ugyanis az ő halála mindenkinek az élet lehetőségét nyitotta meg. Ahogy azt a Szentírás is megfogalmazza: „Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő, aki Krisztus (Jézust) feltámasztotta a halottak közül, halandó testeteket is életre kelti bennetek lakó Lelke által” (Róm 8,11). Így ezeket az ünnepnapokat Krisztus fénye ragyoghatja be, a testi feltámadás és az örök élet hite költözhet szívünkbe, amely eloszlatja a mindannyiunkat gyakran körülölelő sötétséget.

Beszélgessünk gyermekeinkkel, szeretteinkkel saját keresztény hagyományainkról, mutassuk meg nekik a szeretet virágaival feldíszített temetőinket, gyújtsuk meg együtt az emlékezés gyertyáit és imádkozzunk közösen eltávozott rokonaink lelki üdvéért, abban a tudatban, hogy számunkra, keresztények számára, kézenfekvő az örök életben való egymásra találás. Kérjük együtt a Mindenhatót: „add kegyelmedet elhunyt gyermekeidnek, hogy a földi élet halandóságát legyőzve örökre szemlélhessenek téged, aki alkottad és megváltottad őket”.

Budapest, 2021. október 29.

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks