A magyar kultúra napja - videó

A KÉSZ csoportjai minden évben megünnepelik a magyar kultúra napját. Idén a Duna Palota virtuális gálaműsorában mondott ünnepi beszédet az egyesület elnöke, Makláry Ákos.

 

1823. január 22-én tisztázta le nemzeti himnuszunk nyolc versszakát az ihletett költő, Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén. Erre a máig ható tettre emlékeztek országszerte a magyar kultúra napján. A Duna Palota a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel és a Bánffy György Kulturális Szalonnal közösen készült egy virtuális gálaműsorral, ahol többek között fellépett a Duna Művészegyüttes, a Duna Szimfonikus Zenekar, Kubik Anna színművész és Petrás Mária népdalénekes.

Makláry Ákos ünnepi beszédében kiemelte: „A kereszténység megszámlálhatatlan gyümölcsöt hozott a világnak, Európának, a magyar nemzetnek. Az egyik ilyen gyümölcs a kultúra” – mondta.

„Nem kell istenhívőnek lenni, hogy szeressük a néphagyományt, az ünnepeket, a néptáncot, a magyar konyhát, népdalainkat, az irodalmat, képzőművészeti alkotásokat. De nem tagadható meg ennek egyik fő forrása, a Jézus Krisztusba vetett hit. Hiszen ez az a fa, aminek az ágait ugyan le lehet törni, de akkor a következő évben milyen termést várhatunk?” – folytatta gondolatait.

„Sokunkban a vallás csak a kultúra szintjén létezik. Nem elég tudatosítani azt, hogy mit adott a kereszténység a civilizációnak a kultúra, a művészetek, a tudomány, az erkölcs, a törvényhozás terén. A kereszténységet megélni kell, mert a kereszténység egy életmód, az életvezetés alapja pedig a krisztusi evangélium" – hangsúlyozta beszédében.

2021-01-23

SJ

A gálaműsor itt megtekinthető:
(Makláry Ákos beszéde 5:00-nél kezdődik)

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks