A szorzótáblát nem lehet felülírni

Szükséges-e újradefiniálni a család és a házasság fogalmát? Miért fontos a családokkal való törődés? Milyen támadások és kritikák érik a hagyományos családmodellt napjainkban? Makláry Ákossal, a KÉSZ elnökével beszélgetett Simon-Palov Judit az Amoris laetitia-családév kapcsán a Karc Fm Hangoló c. műsorában.

 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is csatlakozott a Szentatya által meghirdetett Amoris laetitia-családévhez, mely március 19-én vette kezdetét. A családév névadója a 2016-ban megjelent Amoris laetitia, vagyis a szeretet öröme kezdetű pápai buzdítás, ami igyekezett öt évvel ezelőtt gyakorlati útmutatásokat adva reflektorfénybe állítani a család fontosságát és értékeit. A dokumentum elkészítését egy családszinódus komoly szakmai munkája előzte meg – mutatta be Makláry Ákos a családév előzményeit.

A KÉSZ elnöke az interjúban kiemelte, hogy nem azért kell foglalkoznunk a családdal és annak alappillérével, a házassággal, mert az már idejét múlt vagy rossz lenne. Sokkal inkább arra van szükség, hogy a folyamatosan fejlődő világban megváltozott ember visszataláljon léte értelméhez, és újra fel tudjon nőni a feladathoz, amit úgy hívnak, hogy családalapítás.

Azt tapasztaljuk, hogy létezik egy hangos kisebbség, akik megkérdőjeleznek alapvető értékeket, a nemzeti, a vallási vagy a nemi identitást, szeretnék újradefiniálni a család fogalmát is, mert számukra az már nem elegendő. Ezért is fontos az Egyház által kezdeményezett családév, mert lehetőséget nyújt ahhoz, hogy elmélyüljön az apostoli buzdítás tartalma, és gyakorlati megvalósításával új lendületet kapjon a családpasztoráció. A cél az, hogy erős, összetartó családok legyenek a társadalomban, ahol egy életre szóló szövetség jön létre, ahol vállalják a gyermekek megszületését és felnevelését. Ezen a területen nemcsak az egyházi embereknek, hanem a házasságban élő világi keresztényeknek is nagyon fontos szerepe és felelőssége van – mutatott rá az elnök.

A beszélgetés kitért az LMBTQ-mozgalom családot érintő kampányára is. Makláry Ákos elmondta, hogy véleménye szerint a házasság és a család fogalma nem szorul védelemre, hiszen az alapja egy megbonthatatlan tanítás, mely egy ősi tapasztalat az emberi fejlődésben, a történelmünkben, amit megkérdőjelezni olyan, mintha megkérdőjeleznénk a 3x3 és a 2x2 eredményét. „Mindannyian tapasztaljuk, hogy minden napra jut egy megbotránkoztató, provokatív megszólalás, ami valóban megpróbálja ezt a szorzótáblát felborítani és átírni. Látjuk azt, hogy ezek általában fából vaskarika üzenetek, hiszen a család az két ember szövetsége, amely a gyermekek befogadására, szülésére, nevelésére vonatkozik. Ez a házasság alapja, ezt megkérdőjelezni biológiailag sem lehet. Azért, mert egy kisebbségnek fontos ennek a megváltoztatása, attól még ne legyen bennünk kétség, hogy ez így jó, az Istentől így rendelt. Az ember boldogságát szolgálja a házasság és a család intézménye.”

A KÉSZ elnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy az LMBTQ-lobbi sok esetben az emberek tájékozatlanságára támaszkodva tudja megtéveszteni a jószándékú embereket. Sokan nem értik, miért baj az, ha egy meleg pár örökbe akar fogadni egy intézetben élő gyermeket. Tudni kell, hogy Magyarországon csak azok a gyermekek vannak intézetben, akik nem adhatók örökbe, mert a biológiai szüleik nem mondtak le róluk. „Nekünk, egyházi és civil szereplőknek az a dolgunk, hogy ezt a kérdést, a gyermekek örökbeadását és -fogadását minden szempontból a gyermek érdekét szem előtt tartva próbáljuk megoldani. Minden gyermek, akiről lemondtak a test szerinti szülei, valóban egy apa és egy anya közösségébe, családba kerülhessenek” – nyilatkozta Makláry Ákos a Karc Fm műsorában.

SJ

2021-03-24

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks