Békési ajándékok Böjte atya árváinak

Különleges ajándékot vittek Békésről Nagyszalontára rászoruló gyerekek megsegítésére a békési KÉSZ-csoport közbenjárásának köszönhetően.

 

A megye névadó településén Hegyesi Szilárd, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ munkatársa saját maga készített el egy kétállásos hintát és egy négyállásos libikókát a gyerekek számára, ami hiánypótlónak számít a partiumi intézményben.

Hegyesi Szilárd igazi ezermesternek számít, rengeteg míves asztalos munka, de például sörkollektor is került már ki a keze alól.

– Miután asztalos végzettségem is van, szívesen készítek különböző tárgyakat, eszközöket – mesélte lapunknak a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ munkatársa. – A közelmúltban Pálmai Tamás alpolgármesterrel, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési tagjával vettem fel a kapcsolatot, hogy miként lehetne a munkám – így karácsony környékén – rászoruló gyermekek segítségére. A KÉSZ közbenjárásának köszönhetően került a négyállásos libikóka és a kétállásos hinta Nagyszalontára.

– Valójában számomra nem tűnt olyan nagy dolognak az egész. Valamivel több mint két hetet dolgoztam rajtuk, az alapok megteremtéséhez pedig helyi vállalkozások is hozzájárultak – tette hozzá.

Az ezermester gyakran támogat különböző rendezvényeket és programokat önkéntes munkájával. A családsegítő szolgálatnál íjászoktatást tart, hátrányos helyzetű, illetve sérült gyermekek számára ugyancsak vezet edzéseket, de részt vett már padfestésben és egyéb karitatív akcióban is.

Pálmai Tamás, a KÉSZ békési csoportjának tagja elmondta, advent első vasárnapján egyeztettek először Hegyesi Szilárddal, aki jelezte, hogy szívesen felajánlaná a hintát és a libikókát jótékonysági célra. Kiderült az is, hogy a város valamennyi gyermekintézményében van már hinta, így az adományozás kapcsán rögtön a nagyszalontai gyermekotthonra gondoltak, amelynek udvara ilyen szempontból még üresen áll. A két játék komoly hiányt pótol, és minden bizonnyal nagy örömet szerez a száz gyermeknek. A partiumi intézményben természetesen azonnal fogadókészek voltak a felajánlásra, nagy örömmel fogadták a lehetőséget.

Pálmai Tamás kitért arra, hogy a hinta és a libikóka is tiszta fából készült, kiváló minőségben vasalva. A helyiek vállalták, hogy betonba ágyazzák majd az eszközöket. A kétszemélyes hinta 3,6 méter hosszú, 2,4 méter széles és 1,8 méter magas. A libikóka négyszemélyes és négy méter hosszú.

A szállításhoz a járművet Barkász Sándor biztosította (Barkász Sándor 2014-ben részesült a KÉSZ Szent Adalbert-díj kitüntetésében – a szerk.), és Karsai Csaba, Sándor-Kerestély Ferenc, valamint Pálmai Tamás vágott neki az útnak – ahogy utóbbi jellemezte, mint a málhás szamarak. A békésiek ugyanis, amikor értesültek, hogy mi készül, rengeteg ruhát, játékokat adtak össze, hogy még szebb legyen az árva gyerekek ünnepe.

Pálmai Tamás kérdésünkre kiemelte, nem első alkalommal fordul elő, hogy a békési emberek a saját kétkezi munkájukkal segítenek. – A bélfenyéri árvaház számára Szerencsi Imre készített kazánt, amit Juhos Imrével közösen szereltek be több napos munkával, és még útiköltségként sem fogadtak el egyetlen fillért sem – fogalmazott Pálmai Tamás.

– Ünnepek környékén sokan, elsősorban idősek hozzák be a saját maguk által megalkotott ajándékokat, hogy juttassuk el rászorulókhoz. Mások süteményt készítenek, a méhész saját mézeivel segít, s még sorolhatnánk.

forrás: beol.hu
fotó: Imre György

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks