Házasság hete Törökszentmiklóson

A KÉSZ helyi csoportjának köszönhetően Törökszentmiklós is csatlakozott a Házasság hete rendezvénysorozathoz február 13. és 18. között.

 

Húsz évvel ezelőtt Angliából indult útjára a kezdeményezés, amely a házasság és a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Magyarországon tízéves a programsorozat, Törökszentmiklóson pedig első alkalommal, civil összefogással, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának köszönhetően került megrendezésre.

A programok között volt konferencia, sütemény kiállítás és verseny, női kerekasztal-beszélgetés, baba-mama klubfoglalkozás, gyermek program a tél búcsúztatására mohácsi művész busókkal, előadások a testi-lelki egészségről, a szexualitásról, mint Isten ajándékáról, hálaadó szentmise a házaspárokért, házaspárok bálja és a jubiláló párok köszöntése.

Február 14-én került sor a Házasság intézménye c. konferenciára, amelyet Markót Imre polgármester nyitott meg. Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke A keresztény/keresztyén házasság védelme az ember érdekében címmel tartott előadást a rendezvényen.

A kereszténység hozta el a világnak a férfi és a nő kizárólagos és felbonthatatlan kapcsolatát, a házasságot. A kereszténység alapgondolata, hitvallása jelenik meg a házaspárok fogadalomtételében, amikor kimondják, hogy vállalják a gyermekeket. Az eskü önmagában védi az embert, a keresztény házasságban születendő gyermeket, az élet szentségét – hangsúlyozta Makláry Ákos atya előadásában.

A keresztény házasság fontos célja, hogy boldoggá tegyék egymást a házasfelek és segítsék elő azt, hogy a házastársuk haláluk után üdvösségre jusson. A keresztény házasság teljes elkötelezettséget, biztonságot nyújt. A felbonthatatlan házasság iránti elköteleződés az igazi szabadság. Aki nem tud elköteleződni érték mentén, nemzet mentén, vallás mentén, feleség-férj, gyermekvállalás mentén annak milyen öröme lesz az életben? – tette fel gondolatébresztő kérdését a hallgatóság felé.

Ma az általános világnézet az, hogy minden lecserélhető, újra cserélhető. Ez sajnos igaz az emberi kapcsolatokra is. Nem engedhetjük, hogy ez a szemlélet a házasságba is begyűrűzzön. A keresztény ember tudja, hogy házastársa az Isten ajándéka. Nem véletlenül Ő lett az én társam. "Hiányosságod váljék jósággá bennem” – írta Weöres Sándor. És valóban ez az erény, hogy belőlem a jót hozza ki a Te hiányosságod. Testi, lelki, szellemi egységet, harmóniát jelent a keresztény házasság. Nem megváltoztatni kell a másikat, hanem szeretetben formálni, csiszolni. Ehhez mindenképpen érett személyiség kell. Ezért kell mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermekek olyan házasságképet kapjanak, ami természetessé teszi számukra, hogy majd ők is ilyet alakítsanak ki. Így válhatnak igazán egészséges személyiségű felnőtté.

Ákos atya szólt arról is, hogy a házasságot is felfoghatjuk egyfajta vértanúságként, hiszen áldozatot kell vállalni a másikért. Aki erre nem képes, az nem való házasembernek. A házasságot az tartja össze, hogy tudunk kompromisszumot kötni és tudunk áldozatot hozni egymásért. Ettől lesz a házasság mély és valóban krisztusi. A nagy dolgok általában egyszerűen kerülnek megfogalmazásra.

Gyökössy Endre református lelkészt idézte, aki a házasságot az ollóhoz hasonlította. Az olló egyik fele önmagában semmit sem ér, csak ketten együtt tudnak eszköz lenni az Isten kezében. A keresztény házasság is eszköz Isten kezében. Mert ahol a keresztény házasság érték, ott érték lesz az ember, ahol általános és örömtelien szaporodó jelenség, ott erős lesz a gyülekezet, az egyházközség, a település, erős lesz a nemzet is. Napjaink égető kérdései közepette a mai Európában talán a legfontosabb a keresztény házasság ilyen fajta megerősítése. Mert ahol keresztény házasságok léteznek, közösségek alakulnak ki, az erős és valóban hiteles krisztusi egyházat fog jelenteni, melyben sem belső, sem külső erő nem tud kárt okozni.

– Tegyünk meg mindent azért, hogy a gyermekeink érezzék ennek a vonzását. Próbáljuk meg felébreszteni a fiatalokban, hogy vágyódjanak megtalálni az Isten által nekik vezérelt párt, hogy valóban keresztény házasságot tudjanak élni – zárta nagysikerű előadását e szép gondolatokkal Makláry Ákos elnök.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságától érkezett előadóként Széles Csongor főosztályvezető- helyettes. Bemutatta azokat a programokat, melyek segítik a családokat (nagycsaládosok, egyedülállók kedvezményei, családi otthonteremtési kedvezmények, családok adókedvezménye) és ismertette az ifjúságkutatási eredményeket.

2016-ban egy reprezentatív felméréssel 8 000 magyarországi és 4 000 határainkon túl, de a Kárpát-medencében élő magyar fiatalt kérdeztek meg az őket érintő kérdésekről: tanulásról, munkavállalásról, családalapításról. A kutatás értékelése során kiderült, hogy a fiatalok alapvetően pozitívabban élik ma a mindennapjaikat, mint négy évvel ezelőtt. Elégedettebbek a munkavállalási lehetőséggel és a keresetekkel, az anyagi helyzetük javult, mégis az elszegényedésben látják a legégetőbb problémát. A boldogsághoz számukra is fontos a családalapítás, a gyermekvállalás, a házasság, mégis 28 éves korban érzik úgy, hogy elköltöznének otthonról. Napjaink digitális világában a virtuális közösséghez tartozó kapcsolatokat építenek. Összességében a fiatalok büszkék a magyarságukra, a nyelvükre, a hazájukra – állapította meg Széles Csongor.

A konferencián jelen voltak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei KÉSZ-csoportok képviselői, így kiváló alkalom nyílt a bemutatkozásukra is. A hasonló programok mellett új ötleteket is adtak egymásnak, ki hogyan tudja tovább színesíteni a csoport életét, munkáját.

A női kerekasztal-beszélgetés során, a hét első napján őszinte bizonyságtételek, tanúságtételek hangzottak el a női szerepekről. Megtiszteltetés volt a jelenlévők számára, hogy a felszólalók őszintén feltárták az életben felmerült különleges, olykor tragikus helyzetek ismertetését, amelyeket igyekeztek egyfajta felülről való bölcsességgel, megfelelő módon megoldani és kezelni. Lehetett érezni a beszámolókon, hogy a nő, az édesanya, a nagymama, a feleség milyen elengedhetetlen fontos szerepet tölt be egy család életében.

Az egyik leglátogatottabb program a Horváth Ilona emlékét idéző délután volt. Ez azt bizonyította, hogy a háziasszony, mint szerep rendkívüli, és szükség van a háziasszonyok elismerésére, munkájuk megbecsülésére, kivételes szerepvállalásukra.

Az egyhetes rendezvénysorozattal sikerült kiállni a házasság és a család fontossága mellett, felhívni a figyelmet arra, hogy a család az egyetlen olyan alapközösség, ahol az egyénnek, legyen az gyermek, feleség vagy férj biztonságban és szeretetben kell magát éreznie.

Bukta Ágnes, a konferencia moderátora és Viski-Latorné Dögei Edit, a törökszentmiklósi KÉSZ elnöke

*

A T1 Kistérségi Televízió készített interjút Makláry Ákos atyával és összefoglalót a konferenciáról:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks