História, nemzet, identitás

A magyar történelem kiemelkedő eseményeivel ismerkedtek nyíregyházi fiatalok a KÉSZ helyi csoportjának szervezésében.

 

Látogatás Kassán

A KÉSZ nyíregyházi csoportjának ifjúsági tagozata részt vett a kassai főegyházmegye hagyományos Szent Erzsébet napi búcsúján november 19-én. A zarándoklatra így gondolnak vissza jó szívvel Tóth Miklós és Somogyi Ádám, a Szent Imre Gimnázium diákjai.

„A szokásosnál is korábban keltünk vasárnap reggel, nagy izgalommal készülődtünk az utazáshoz. Az út kissé hosszú volt, de jól éreztük magunkat, útközben ráhangolódtunk az ünnepre. A kassai Szent Erzsébet-dómban magyar nyelvű szentmisén vettünk részt, melyet Pásztor Zoltán atya, a kassai főegyházmegye püspöki helynöke celebrált. Szentbeszédében felhívta figyelmünket arra, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet az erényeket hősiesen gyakorolta és segítője volt a szükséget szenvedőknek, példát mutatva mindannyiunknak.

A szentmisén jóleső érzés volt találkozni ismerős arcokkal: a Beregszászból érkezett KÉSZ-csoport és a budapesti Budafok-Tétény-csoport tagjaival.

A szentmise után megcsodáltuk a Felvidék legszebb gótikus katedrálisát, ahol megtalálható Rákóczi fejedelem végső nyughelye. Itt tiszteletünk jeléül elhelyeztük az emlékezés koszorúját az altemplomban.

Ezután egy jókedvű idegenvezető kalauzolt minket Kassa főterén. Sok történelmi érdekességet hallottunk a város történetéről, a környező épületekről és a hozzájuk fűződő városi legendákról. A városnézést követő ebéd után kis csapatunk elsétált a Rákóczi-emlékhelyként működő Rodostói házhoz, amely annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt, és halt meg.

Késő délután indultunk haza, kicsit szomorúan hagytuk el Kassát, szívesen maradtunk volna még. Nagyon szép nap volt, lelki és szellemi tartalommal, mindez jó hangulatban. Köszönjük!”

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában c. tudományos ismeretterjesztő film Nyíregyházán a KÉSZ helyi csoportjának szervezésében, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterének támogatásával került bemutatásra november 14-én a Váci Mihály Kulturális Központban. Az egyórás alkotás szakértő-főszereplője Pálffy Géza történész. A forgatókönyvet írta és rendezte Bárány Krisztián, a filmet testvére, Bárány Dániel fényképezte.

A film a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről ad számot. Nagy örömünkre jó néhány középiskolás és tanáraik – több mint százötven érdeklődő városunkból – is részt vettek a filmbemutatón. A vetítés után előadást tartott Katona Csaba történész, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa a film készítésének érdekes kulisszatitkairól. Az est folyamán számos eddig ismeretlen koronázási kincsünk került első ízben alaposabb bemutatásra.

A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanezen a napon, a kora délutáni órákban a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola kápolnájában is vetítésre került a dokumentumfilm és Katona Csaba is megtartotta előadását. A fiatalok is sok új információval gazdagodtak a Szent Koronáról és nemzetünkről. A történelem iránt érdeklődő diákok kérdéseket tehettek fel az előadónak a film készítésével kapcsolatosan.

Reméljük ez a programunk is elősegítette nemcsak tagjaink, hanem városunk lakóinak és fiataljaink történeti ismereteinek elmélyítését és nemzeti identitásának erősítését is.

Franczelné Bor Mária, a KÉSZ nyíregyházi csoportjának elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks