Huszonhat év Rómában

Somorjai Ádám bencés szerzetes volt a KÉSZ veszprémi csoportjának vendége január 13-án.

 

Ádám atya (született 1952-ben Esztergomban, 1974 óta bencés, történelem–német szakos tanár, 1980-ban szentelték pappá, az erkölcsteológia doktora lett Rómában) hangulatos és humorban sem szűkölködő előadásából, amely a Huszonhat év Rómában címet viselte, életének római szakaszán kívül is sok mindent megtudtunk.

Először a katolikusok köszöntését ismertük meg különböző nyelveken, és azt, hogy ezek milyen jelentést hordoznak. A különféle formák megegyeznek abban a biztató üzenetben, hogy Jézus tisztelete nem hal ki. Részei vagyunk a nyugati keresztény világnak.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmünket, hogy meg kell tanulnunk idegen nyelveket, mivel csak mi magunk magyarázhatjuk el hitelesen más népeknek, hogy kik vagyunk.

Rómába először azért ment, hogy doktori címet szerezzen: az erkölcsteológia doktora lett (Alfonsiana Akadémia, Pápai Laterán Egyetem,1987). Ezután hét évig tanított Pannonhalmán a gimnáziumban és a főiskolán.

1993-ban visszatért Rómába, ahol központi rendi, egyházi beosztásban dolgozott. A Pápai Államtitkárság munkatársa és a Szentté Avatási Ügyek Kongregáció konzultora lett. 2000 és 2007 között a Szent Anselmo Prímás Apátság levéltárosa volt. Jó néhány érdekes anekdotát hallottunk tőle római diplomáciai életéből.

A képek, amelyeket kivetített, nem a szokványos turista- vagy zarándokút helyszíneiről készültek. Például az Aventinusról, a római hét domb egyikéről, ahol a bencések rezidenciája van. Az a szent domb, ahol Nagy Konstantinusz császár megkeresztelkedett. A Szent Kelemen-bazilika 11. századi falfreskóiban gyönyörködhettünk, amelyek a császárról szóló legendák alapján születtek. Majd a Szent János-toronyról láttunk képeket, amely Mindszenty bíboros tartózkodási helye volt száműzetése idején.

A történelem és a vallástörténet számos fontos epizódját elevenítette fel a képekhez kapcsolódóan. A három legutóbbi pápával való találkozásairól is megosztott velünk érdekes történeteket. Megtudtuk azt is, hogy a rómaiak befogadóak, kedvelik a nyelvüket beszélő külföldieket. Az előadás után Ádám atya válaszolt a hallgatóság kérdéseire, melyek leggyakrabban szentté avatási ügyekre vonatkoztak.

Demény Anna, veszprémi KÉSZ-tag

2019-02-07

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks