Imaláncot indít a KÉSZ Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

Imaláncot hirdetett tagsága körében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára, hogy folyamatos imádsággal, összefogással kérje a Szűzanya közbenjárását a járvány megszűnéséért.

 

Egy szép középkori magyar szokást elevenített fel néhány évvel ezelőtt a KÉSZ budaörsi csoportja, amikor Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén összegyűltek templomukban, és ezerszer elimádkozták az angyali üdvözlet imádságát, az Üdvözlégy Máriát. Idén a kezdeményezés országos imalánccá fejlődött, mivel a KÉSZ helyi csoportjai is csatlakoztak a felhíváshoz, így március 25-én reggel 8 és este 6 óra között közel harminc településen legalább háromszáz ember kéri a Szűzanya közbenjárását a járvány megszűnéséért. Egészen biztos, hogy megsokszorozódnak az elmondott imák, hiszen több csoport egész napra vállalt imaszolgálatot. Sőt, eljutott a felhívás híre az érdi Regina Mundi Apátságba, valamint Tiszaújvárosba, Sajószögedre, Ráckevére és Szigetszentmiklósra is, ahol ugyan nincsenek KÉSZ-csoportok, de az apátság nővérei és az egyházközségek tagjai jelezték csatlakozási szándékukat. Százhalombattán pedig már az ünnepet megelőző napon is megkezdődik a folyamatos imádság.

Az ötletgazda budaörsi KÉSZ-csoport egész napos imája követhető lesz a Nepomuki Szent János-templom YouTube-csatornáján, ahol gyertyagyújtással fogják jelezni minden századik elmondott üdvözlégyet. Az imaláncot a csoport elnöke, Félegyházy-Megyesy Péter indítja útjára ünnepélyes keretek között.

„Hol már ember nem segíthet, a Te erőd nem törik meg”! Imádkozzunk Szűz Mária közbenjárását kérve a bajban! Higgyünk az imádság erejében!

SJ

A népi hagyomány eredete:

Bálin Sándor európai hírű néprajztudós tárta fel Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódó népi hagyományokat: „Az ünnep egyik középkori neve Testfogadó Boldogasszony, az angyali üdvözlet ünnepe” – olvasható az Új Ember 1976. március 28-án megjelent számában. „Az ünnep nyomán sarjad az Üdvözlégy és Úrangyala, vagyis a Miatyánk után két legismertebb, legkedvesebb imádságunk. Már Temesvári Pelbártnál (16. század – a szerk.) olvassuk azt a jellegzetes hiedelmet, hogy aki ezen a napon ezer Üdvözlégyet elimádkozik, annak teljesül a jóravaló kívánsága. Hasonló a híres barokk népszónok, a szintén ferences Telek József tanácsa is.

A hagyomány idősebb népünk körében máig többfelé él. Az előestén fölváltva végzett asszonyi ájtatosság alkonyattól éjfél utánig tart. Egyes helyeken ezer Úrangyalát végeznek ilyenkor” – számol be Bálint Sándor a népi szokásokról (Barna Gábor – Tóth Sándor (2015): Nehéz évek leltára, Új Ember).

 

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks