Kálváriaszentelés Százhalombattán

Százhalombattáért tartottak zarándoklatot a KÉSZ helyi csoportjának szervezésében március 27-én, melynek keretében megáldották a százhalombattai készesek által tavaly állított keresztutat. Az eseményen rész vett Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke.

 

A Németh István, a helyi egyházközség világi elnökének vezetésével útnak induló zarándokok a Szent István-templomtól énekelve, imádkozva vonultak az Óvároson keresztül a Duna partján elhelyezkedő kálváriához.

Ünnepi köszöntőjében Makláry Ákos hálát adott Istennek, hogy a városnak megvan a keresztútja, ahol a hívek Krisztussal együtt fel tudják venni a keresztet. Krisztus keresztje nem könnyű, különösen nem ebben a gyásszal, gondokkal, aggódással teli időszakban – mondta a parókus. Kiemelte, hogy a kálvária általában felfelé visz, a keresztutat járóknak egyre nagyobb terhet jelentve. Itt a helyi adottságok következtében Krisztus keresztjéhez lefele sorjáznak a stációk, és egyre könnyebbé válik a keresztútjárás. A zarándokok megkönnyebbülve, lélekben megerősödve tudnak hálát adni Istennek. Az elnök köszönetet mondott az építőknek, a támogatóknak, hogy éppen ebben a nehéz időszakban ökumenikus összefogás eredményeként megszületett a kálvária.

Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoportjának vezetője felelevenítette a százhalombattai földvár, valamint a Duna-parton álló kereszt történetét. Szent Ágostont idézve emlékezetett: „Mindnyájan azt mondjátok: zavaros, nehéz idők járnak, nyomorúságos idők. Éljetek jó életet, és a jó életetekkel megváltoztatjátok az időt, és akkor majd nem lesz okotok zsörtölődni.”

Bukovinszki Miklós a keresztút ötletadója és felállításának legfőbb motorja kihangsúlyozta, hogy nem jöhetett volna létre a kálvária, ha nincsenek az egyes stációkat örökbefogadó családok, akik anyagilag támogatták a megvalósítást, és felelősséget vállaltak a keresztút későbbi karbantartására. Külön köszönetet mondott az építésben részt vevőknek, Vezér Mihály polgármester úrnak, Vicze Magdolnának, a Matrica Múzeum igazgatónőjének és az engedélyező hatóságoknak.

Illéssy Mátyás százhalombattai plébános hangsúlyozta: életünk egy keresztút, de a végén a feltámadás vár bennünket. Valahonnan, valahová szeretnénk megérkezni. A mi hazánk a mennyben van, onnan várjuk Jézus Krisztust, aki majd átalakítja gyarló testünket. A keresztútjárás segítsen bennünket az átalakuláshoz, hogy megszenteltebben, tisztábban tudjuk folytatni életünket. A plébános azt kívánta, hogy „a város is döbbenjen rá, nincs más megoldás csak Jézus Krisztus”.

A keresztút megáldása után, melyhez csatlakozott Tamási József nyugalmazott kartali plébános, folytatódott a zarándoklat a téglagyári völgyön keresztül a Szent László-templomhoz, ahol hálaadással fejezték be ezt a hittel, reménységgel teli, szeretetben együtt töltött napot.

Az ünnepélyes megáldáson Ambrus Károly tárogatós, a Budafok-tétényi KÉSZ-csoport elnöke, illetve az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör tagjai működtek közre.

KÉSZ, Százhalombatta
fotók: Kedves Patrik

2021-03-31

A kálváriáról készült kisfilm (Halom Tv felvétele):

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks