Kárpát-medence keresztény értékei képekben

Nyíregyháza adott otthont a KÁMME Alapítvány Csíksomlyó és Kárpát-medencei keresztény értékek c. fotókiállításának február 4. és 22. között.

 

A KÉSZ által létrehozott Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány munkájával határon túli magyar művészeket igyekszik felkarolni. Ennek jegyében hirdette meg tavaly nyár elején fotópályázatát, melyre számos pályamű érkezett. A díjnyertes fényképeket első alkalommal Budapesten, a Józsa Judit Galériában mutatták be 2019 augusztusában.

Nem meglepő, hogy a tárlat felkeltette a nyíregyházi KÉSZ-csoport érdeklődését is, és örömmel vállalták, hogy Nyíregyházán is megszervezik a Csíksomlyó és Kárpát-medencei keresztény értékek c. fotókiállítást, mely a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kiállítóterében volt megtekinthető február 4. és 22. között.

– Csoportunknak az volt a célja a fotókiállítás megszervezésével, hogy a nemzeti összetartozás évében bemutassa városunk közönségének határainkon túl élő nemzettársaink vallásosságának fényképekben rögzített lenyomatait, a keresztény hitgyakorlás tárgyi emlékeit, s ez által közelebb kerüljünk ehhez a gazdag örökséghez, mi magunk is megerősödjünk keresztény önazonosságtudatunkban, s egyre inkább felvállaljuk küldetésünket: a kereszténység értékteremtő erejének hirdetését – számolt be küldetésükről a nyíregyházi KÉSZ elnöke a rendezvényen.

A megnyitón Keresztes Dénes, a KÉSZ országos elnökhelyettese, a KÁMME művészeti kuratóriumának tagja mutatta be az alapítvány küldetését és a fotópályázat történetét, jelentőségét.

Az ünnepségen elhangzott Caccini Ave Mariája a Szent Imre Katolikus Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadásában, mellyel sikerrel hangolták rá a hallgatóságot a vallási eseményeket és kultuszhelyeket megörökítő alkotások befogadására. A Nagykárolyból érkezett Bikfalvi Zsolt amatőr fotós – akinek díjazott képei a kiállításon láthatóak – beszélt személyes benyomásairól, a pályázattal, az alkotás folyamatával kapcsolatos érzéseiről.

A kiállítást Kaszásné Tóth Judit magyartanár, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgató asszonya nyitotta meg a Kárpát-hazának és a nemzetünk hitének bensőséges, mély ismeretéről tanúskodó beszédével.

A megnyitón részt vett Vadas Krisztián görögkatolikus esperes is, aki a nagykárolyi Szent Teodóra Közösségi Központ elnöke. Az egyesületet korábban együttműködési megállapodást kötött a KÁMME Alapítvánnyal.

A nagy érdeklődésre tekintettel a fotókiállítás számos helyszínen megtekinthető lesz még. A következő állomások: Beregszász, Békés, Tiszakécske, Tiszafüred. További részletek a kamme.keesz.hu oldalon olvashatók.

2020-02-27

Megyesi Mária, a nyíregyházi KÉSZ elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks