Kétezer Üdvözlégy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

A budaörsi KÉSZ tagjai kétezer Üdvözlégy imát mondtak el Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, így köszöntötték a hölgyeket és ajánlották őket a Szűzanya oltalmába.

 

Évek óta összegyűlnek imádkozni a budaörsi hívek a helyi katolikus templomban március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A Szűzanya tiszteletére a nap folyamán 9 és 17 óra között ezer Üdvözlégyet mondanak el, az imádsághoz folyamatosan csatlakoznak a résztvevők. Így a hívek a nap végére ezerszer imádkozzák el az angyali üdvözlet sorait.

Ez a szép szokás a középkori magyarság Szűz Mária mély szeretetéből fakadó gyakorlatában gyökerezik. Ezt a hagyományt tárta fel Bálint Sándor néprajzkutató a vallásos népszokások tanulmányozása során, és ezt a tradíciót igyekezték feleleveníteni Budaörsön is.

A KÉSZ helyi csoportja idén a kialakult járványügyi helyzetben sajnos nem tudta megszervezni a templom falai között az imádságot. Mivel a Szűzanya közbenjárására az eddigieknél nagyobb szükség mutatkozik, ezért a KÉSZ tagjai vállalták, hogy otthonukban mondanak el száz-száz Üdvözlégy imát. A Mária-ünnep alkalmával nem feledkeztek meg a hölgyekről sem, a köszöntés mellett a Szűzanya oltalmába ajánlották őket.

Húsz ember jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez, ezért F. Megyesy Péter, a budaörsi KÉSZ-csoport elnöke húsz mécsest gyújtott meg a Nepomuki Szent János-plébániatemplom kertjében lévő Mindszenty-szobornál az ünnepnap esti órájában.

Igaz, hogy az elmúlt hetekben találkozásaink másképp, a megszokottól eltérően alakulnak, azonban az elmondott kétezer imádság és a meggyújtott mécsesek láthatóvá tették a Boldogságos Szűz Máriába vetett szeretet és hit erejét.

2020-03-29

készült Fejéregyházi Sándor beszámolója alapján

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks