Megrendültség, szomorúság és tán egy kis remény

A hét emberének választották Szuromi Pált, a KÉSZ békési csoportjának tagját, a Kárpát-medencei harangozás ötletgazdáját a Békés Megyei Hírlap munkatársai.

 

A hírlapban megjelent interjút az alábbiakban olvashatják:

A nemzeti összetartozás napján 16 óra 30 perckor az egész Kárpát-medencében megszólaltak a harangok. Az ötletet Szuromi Pál, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezetének tagja fogalmazta meg. A békési orvost az együvé tartozásunkat erősítő kezdeményezés és szakmai életútja miatt választottuk a hét emberének.

– Hogyan és miként fogalmazódott meg a Kárpát-medencei harangozás ötlete?

– A folyamat inkább egy érzésnek, indulatnak az érlelődése volt – a keserűségé, érthetetlenségé és haragé, amiatt, ahogy Trianonban elbántak velünk. Száz év alatt több milliónyian, mára a magyarság negyedik generációja vált megalázottá, – én is annak érzem magam, túl azon a büszkeségen, hogy megmaradtunk. Ez lehetett – ez volt az érzelmi háttér, ahogy az évforduló közeledett. De más is hozzájött ehhez: az, ahogyan manapság újra meg újra ismétlődnek, fölgerjednek Magyarország ellen a brüsszeli támadások. Mintha újra Európa bűnbakjává akarnának tenni minket. Száz éve – annyiszor elhangzott már – azon a napon, az aláírás órájában Magyarországon megállt az élet, és mindenütt zúgtak a harangok. Nekem most tán csak elsőként jutott eszembe, hogy újra emlékezzünk harangszóval is az évfordulón. Ez, hogy elsőként szóltam, aligha érdem, és alig több a véletlennél. A nagy munkát, a szívós, módszeres szervezést nálam sokkal alkalmasabb személyek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagjai, az egyházak lelkes emberei és hazaszerető magyarok végezték.

– Mit érzett június 4-én 16.30-kor, amikor megszólaltak a harangok?

– Megrendültséget, szomorúságot és tán egy kis reményt is. Nehéz ezt szálaira bontani.

– Egy kicsit a KÉSZ-en kívüli munkásságáról is kérdeznénk. Miért a pszichiátriát választotta annak idején hivatásául?

– Egyrészt meg voltam már „fertőzve” akkor is az irodalommal, de nem is mint alkotó, inkább mint mániákusan olvasó, könyv iránt rajongó ember, másrészt orvostanhallgatóként benne voltam a szegedi Elmeklinika egyik diákkörében, ahol megrázó volt látni az elesetteket. Ez a kettő kapcsolódott valamiképp össze, naiv módon hittem a kulturált beszélgetésekben, hogy ez a pszichoterápiákba beépíthető, ami a tömegrendeléseken persze gyakran csak vágy maradt.

– Békésen az ön nevéhez fűződik a Pszichiátriai Gondozó megszervezése. Mit jelentett mindez a város életében?

– Úgy tűnik, szükség volt ránk, személyünktől függetlenül a lelki segítségre. Hogy mennyire, azt a mára Békésen is szép számmal kibontakozott családsegítő, szociális, pszichológiai szolgáltatások, intézmények mutatják.

– Ha jól tudom, verseket is ír, többkötetes szerző. Erről mesélne egy kicsit?

– Weörös Sándor valahol ezzel a szóval üt orrul minket: „ne fontoskodjatok!” Nagyon fontos tanács, gyakran rettentő nehéz betartani. Valóban megjelent pár kötetem, de sajnos ritkán és keveset, és, mi tagadás, változó tehetséggel írok. Az első, még Szegeden megjelent írások eufóriáját és a korábbi Békési Újságok szerzői örömét, hangulatát már nehéz életre kelteni. Ahogy az ezerszer áldott ifjúságét is.

– Pezsgő, folyamatosan újításokban gondolkodó ember. Hogyan telik a szabadideje?

– Maradtak kiolvasatlan könyvek, hajaj, de még mennyi, föl nem tett lemezek, és a Körös, ha jó idő van. Az öregedés nyűgei, a test karbantartása sok időt elvesz. A családunk – a vidéki ember gyakori végzeteként – eléggé „szétszóratott”: három felnőtt gyerekünk, öt unokánk s a napokban kilencvenöt éves édesapám négyfelé laknak, így váltakozva érezzük a hiányukat, s a találkozások adta ritka beteljesülést. Áldhatja a sorsát, akinek csak a szomszéd utcába kell benyitnia, hogy találkozzék a szeretteivel.

forrás: beol.hu/Papp Gábor

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks