Nyílt levél az európai és hazai jogvédő szervezetekhez

Tisztelt Liberális Felebarátaink!

Megrendítő, megdöbbentő és cselekvésre ösztönző képsorozattal nyerte el Hajdú D. András az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton a MÚOSZ Nagydíját.

 

A nagybányai nyomortelepen élő romák életét bemutató képek nem a világ valamely messzi zugában, nem egy dél-amerikai, afrikai nyomortelep vagy éppen Bombay gettósikátoraiban készültek.

A díjazott fotókhoz kapcsolódóan nyílt levelünk is az Európai Unió egyik húsbavágó, immáron évtizedes távlatban megoldatlan problémájára irányítja rá a figyelmet. Olyan áldatlan állapotokra, melyek egyértelműen jelzik azt a le nem tagadható tényt: a mi portánkon is volna bőven sepregetnivaló. A porta jelen esetben pedig az öreg kontinenst, az épp válságokkal küzdő Európát jelenti.

Kérdezzük tehát, nyíltan és egyértelműen: az európai és magyarországi humanitárius jog iránt elkötelezett szervezetek miért nem mozdulnak e képsorok láttán? A liberális projekteknek miért csak aránytalanul kis része irányul a testközeli nyomorra, míg hazánk szapulására láthatóan sok pénz és energia megy el?

Véleményünk szerint eléggé nyilvánvaló, hogy nem kellene más földrészek lakosai miatt kiemelten és hivatásszerűen aggódni, amikor a mi kontinensünkön is volna megoldásra váró élethelyzet. Lenne számtalan olyan humanitárius vészhelyzet, ahol sokkal jobb helyre juthatnának azok az összegek, melyek most számolatlanul kerülnek a számtalan NGO kasszájába, vagy valamilyen uniós központi döntésre várva az EU bankjaiban pihennek. Afrika, Ázsia és Dél-Amerika lakosságának bajain ott helyben volna ésszerű segíteni, hogy el se kelljen hagyniuk hazájukat. Ugyanígy, európai sebeink begyógyítását itthon a Kárpát-hazában és az unióban kellene elkezdeni. Sürgősen.

A fotópályázat nyertesének alkotásai most épp a közösség keleti végein világítanak rá a nyers, kegyetlen valóságra. Most épp az EU-tag Románia, ezen belül is Erdély a példa arra, mennyi tennivalónk volna házunk táján is. De ilyen fotók, földrészünk élő sebeit bemutató művek bárhol Európában készülhettek volna, ahogy erre a keresztény történelmi egyházak elkötelezett romapasztorációs szolgálata is rendszeresen felhívja a figyelmet, és próbál erejéhez mérten segíteni. Miért nem fordul erre az Önök figyelme, miért nem érkezik ide az égetően fontos segítség? Vagy a többi, hasonló szenvedést és kiúttalanságot mutató európai nyomornegyedbe?

Nehéz e kérdéseket megválaszolni, mi mégis arra sarkalljuk Önöket aggódó és várakozó tisztelettel, hogy az európai és magyar nyilvánosság előtti válaszadást legalább próbálják meg.

Budapest, 2020. április 23.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége

Hajdú D. András fotósorozata itt megtekinthető.

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks