Páter Kiss Szaléz emlékmise

Páter Kiss Szaléz ferences atya elhurcolásának 70. évfordulóján ünnepi szentmisét és közös imádságot tartottak a Barátok templomában Gyöngyösön. Az eseményt a helyi KÉSZ-csoport és az alsóvárosi Ferences Rendház szervezte. 

 

70 évvel ezelőtt, Húsvét vasárnapján hurcolták el Páter Kiss Szalézt a gyöngyösi ferences kolostorból. Azzal vádolták meg, hogy fegyveres összeesküvést vezetett és köze volt szovjet katonák meggyilkolásához. A koncepciós per végén 1946. december 10-én Sopronkőhidán szovjet hadbíróság ítélete alapján végezték ki. Azóta mint a gyónási titok mártírját tisztelik őt. Hat mártírtársával együtt alakja a minden diktatúrával szemben álló lelkiismeret szimbóluma. Boldoggá avatása folyamatban van.

A szentmisét Kálmán Peregrin, Kárpáti Kázmér alsóvárosi ferences plébános, Szabó József házfőnök, és Juhász Ferenc atya, a Szent Bertalan templom plébánosa mutatták be, melyet a ferences kolostor udvarán közös imádság követett Páter Kiss Szaléz emlékkútjánál, majd a hívek mécseseket helyeztek el a vértanú emlékére.

Az esemény zárásaként Kálmán Peregrin atya, a ferences vértanúk boldoggá avatásáért felelős bizottság viceposztulátora előadást tartott az elhurcolt és vértanú halált halt Páter Kiss Szaléz életéről. Az ünnepi esemény nagy jelentőséggel bír a keresztény értékek továbbvitele szempontjából Gyöngyösön, melyet a KÉSZ-csoport első számú feladatának tekint.

Varga Kálmánné

A Gyöngyös Tv összeállítása az eseményről 9:35 percnél kezdődik:

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks