Szent Adalbert-díj 2011

Járóka LíviaJáróka Lívia európai parlamenti képviselő asszonynak adományozta a KÉSZ elnöksége a Szent Adalbert-díjat 2011-ben

 

aki sokat tett a magyar nemzet érdekében a társadalmi igazságosság megvalósulásáért azzal, hogy az Európai Roma Stratégia kidolgozásában és alapelveinek elfogadtatásában jelentős szerepet töltött be. A díj átadására november 26-án Taksonyban, a Sziget Étteremben rendezett ünnepségen került sor. A díjat a képviselő asszony távollétében munkatársa, Csanya Tibor vette át.

Járóka Lívia 1974. október 6-án született, roma származású, magyar szociálantropológus, politikus, az Európai Parlament képviselője, férjezett, két gyermek édesanyja, római katolikus. Középiskolai tanulmányait Sopronban végezte. Tanári diplomát a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola angol szakán szerzett. Ezt követően posztgraduális képzésen vett részt a Közép-európai Egyetem varsói szociológia tanszékén, majd a londoni University College antropológia szakán, ahol szociálantropológiai  PhD képzést kapott.

Az első roma nő, akit az Európai Parlament tagjává választottak. Ő vázolta fel a „Romák helyzete az Európai Unióban” című állásfoglalást, ezen kívül ő volt a „Roma nők helyzete az Európai Unióban” című jelentés előterjesztője. Megfogalmazta a „Romák oktatási és munkaerőpiaci helyzete az Európai Unióban” című memorandumot. Közéleti tevékenységéhez tartozik, hogy európai parlamenti képviselősége mellett  a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke,  az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság tagja, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság póttagja, valamint az Emberi Jogi Albizottság póttagja.  A  Világ Fiatal Vezetőinek Fóruma sorába választotta, továbbá a Roma Oktatási Alap Kuratóriumnak,  a Roma Diplomáciai Programnak  és az Európai Roma Információs Iroda Kuratóriumának is tagja. Kutatói munkája során etnográfiai  terepmunkát végzett  a budapesti Józsefvárosban, ezen kívül  szociológiai kutatást végzett a Gandhi Gimnázium roma tanulói körében. Kutatómunkáján túl  a berlini Európai Migrációs  Központ  roma szakértőjeként,  és rövid ideig a Rádió C munkatársaként is dolgozott. Magyar nyelvű publikációi közül meg kell említeni Cigányok „fókuszban”, avagy média és antropológia „akcióban”, valamint  Cigány világok Európában című írásait.

2006-ban az év Európai Parlament képviselője díját nyerte el, 2011. október 24-én Köztársasági Elnöki Érdemrend kitüntetést kapott, a soros magyar elnökség  idején végzett kiváló munkájáért. 2009-ben az Európai Néppárt Európai Parlamenti választási kampányának „arca” lett az uniós tagállamokban 25 millió példányban kiadott  DVD-n.

Nagyon gazdag életútját csak vázlatszerű karcolatokban van lehetőség érzékeltetni, de így is elmondható, hogy minden elismerést megérdemel. Nem beszélve arról, hogy a szerteágazó  európai jelentőségű munkássága mellett nemcsak figyelemmel kísérte a KÉSZ mindennapi tevékenységét, hanem  időt szakított arra, hogy  az elnökség soproni ülésén 2011. szeptember 3-án részt vegyen, és fáradságot nem kímélve felettébb érdekes  párbeszédre  adott lehetőséget. Egyben kifejezte elismerését és nagyrabecsülését, ahogyan ő fogalmazott: „a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége  a keresztény erkölcsiség szilárd alapjaira építve képes segíteni a befogadó emberi közösségek kialakítását, valamint hitelesen tud szólni  a romákhoz is, és kezelni a többségi társadalom  elutasítását is”.

Mindezeket figyelembe véve  Járóka Lívia asszonyt méltónak  tartjuk a KÉSZ által alapított Szent Adalbert-díj kitüntetésére.

Budapest, 2011. november 26.                                           

Horváth János

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks