Szent István öröksége megtartó erő

Államalapító királyunk ünnepe kereszténységünk és magyarságunk megélésének kiemelt ideje. Szent Istvánnak a fiához írt intelmeiben egy olyan állameszme rajzolódik ki, aminek alapja a Krisztusba vetett hit megtartó ereje, a nemzeti értékek és hagyományok megőrzésének fontossága.

 

Szent István ünnepén a KÉSZ arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezek az ezer éve megfogalmazott bölcsességek ma is aktuálisak.

Oly korban élünk, amikor az elődök értékei, a tőlük megörökölt hagyományok megkérdőjeleződnek, sok esetben feledésbe merülnek, pedig keresztény hitünkben és magyarságunkban gyökerezik számtalan szép mai szokás, az ünnepek megélése, a népművészetünk, a mindennapi keresztény élet gazdagsága. Ám korunk istenellenes erői folyamatosan pusztítják a gyökereket, ami nemcsak identitásunkat, hanem jövőnket is veszélyezteti. Csak a mi hűségünkön és elszántságunkon múlik, hogy meg tudjuk-e óvni és tudunk-e élni az ebben rejlő kimeríthetetlen gazdagsággal. Ahogyan bízunk abban, hogy hagyománnyá válik a KÉSZ által Trianon százéves évfordulójára meghirdetett Kárpát-medencei harangzúgás is.

Hitünk és magyarságunk Szent István öröksége. A mi “feladatunk a szentistváni állameszmét lelkünkben ápolni, a korokon áthordozni és a mai kor minden nehézségén is átmenteni egy olyan időre, amikor magunknak és Európának is ismét egyik vezércsillaga lehet becsületességben és a nemzetek közötti békének ápolásában” (Teleki Pál).

Budapest, 2020. augusztus 20.

a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöksége

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks