Város és nemzet határok nélkül

A KÉSZ százhalombattai csoportja a nemzeti összetartozás évében rajz- és videópályázatot hirdet fiatalok számára a város megalapításának ötvenedik és Trianon századik évfordulója alkalmából.

 

Az Országgyűlés az Alaptörvényben rögzített felelősségviselés jegyében, a történelmi Magyarország területét szétdaraboló és a magyar nemzet harmadát idegen államok fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátum századik évfordulójára emlékezve, számot vetve e békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák máig tartó megoldatlanságával, de egyben erőt merítve a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből és értékelve a 2010-ben megkezdett határokon átívelő békés nemzetegyesítési politika eredményeit, a 2020. évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította.

Az idei évben a Magyarországnak, a magyar nemzetnek soha nem gyógyuló sebeket okozó gyalázatos trianoni döntés századik évfordulójára emlékezünk. A nemzeti összetartozás jegyében a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége százhalombattai csoportja a város óvodás korú és tanuló ifjúságának figyelmét szeretné felhívni a nemzet-haza-szülőföld fogalomkör tartalmára, fontosságára.

2020-ban ünnepli Százhalombatta várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóját. A trianoni döntés következtében az ország a nemzet fizikailag és lelkileg is szétszaggattatott. Az iparváros alapítása viszont egy éppen ellenkező folyamattal járt. Az ország, majd az egész Kárpát-medence területéről jöttek a városba az emberek, családok a biztos munkahely, lakhatás reményében. Az egymás mellé került emberek az elmúlt évtizedekben fizikai, majd lelki közösséget alkottak. Éppen ellenkező folyamat zajlott le, mint száz évvel ezelőtt.

A két évfordulóra való megemlékezést összekapcsolva Százhalombatta Város Önkormányzata, a Matrica Múzeum és Régeszti Park, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége százhalombattai csoportja VÁROS ÉS NEMZET HATÁROK NÉLKÜL – 50/100” címmel kreatív pályázatot hirdetett meg a város fiataljaiknak. A felhívás itt letölthető. 

Az önkormányzatnak köszönhetően értékes díjakat nyerhetnek el három korosztályban és két műfajban a gyerekek. Az óvodás és általános iskolások rajzzal, a középiskolások pedig másfél–két perces videóval pályázhatnak.

A szervezők nagy figyelmet fordítottak a pályázat előkészítésére, meghirdetésére. A város 1026. számú Szent László Király Cserkészcsapat cserkészei reklámvideót készítettek, mely itt megtekinthető:

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra május 27-én 17 órakor a pályaművekből rendezett kiállítás megnyitóján kerül sor, ahol bemutatásra kerülnek a nyertes filmek is.

A videókat a pályázatok beadásával egyidőben a közösségi videómegosztókon látni lehet.

Alkotásra fel!

2020-03-09

Tóth Ernő, a KÉSZ százhalombattai csoportjának elnöke

Kapcsolat
Eseménynaptár

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

székhely: 1016 Budapest, Aladár u. 17. fszt. 4.

adószám: 19719548-1-41

e-mail: iroda[kukac]keesz.hu

tel.:/fax: (06 1) 328-0164

bankszámlaszám: 11100104-19719548-36000001

 

Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat
 

powered by Reelweb  | designed by PetrusWorks